Vijesti

STRANKA ZA BiH PITA KANTONALNE VLASTI U SARAJEVU: “Znate li vi uopće u kojem smjeru idete?”

“Ujedno, potvrđeno je ovom odlukom da je budžet u procesu bankrota i da je Vladi i Premijeru još samo ostalo da dijele higijenske uloške i to da predstavljaju kao uspjeh, a građanima Kantona Sarajeva ostaje da plaćaju ove uspjehe”, navodi se u objavi koju potpisuje predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu KS Almir Bečarević.

 

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo želi da obavijesti javnost da je Uprava Sarajevogasa na 6. sjednici Uprave preduzeća održane dana 12.12.2023. godine razmatralo informaciju pod nazivom: “Prijedlog Uprave Preduzeća za korekciju cijene komunalne usluge i povećanje cijene održavanja MRU”, stoji u saopćenju za javnost.

Postavljamo pitanja Premijeru i resornom ministru:

– Da li je ovo početak boljitka o kojem ste pričali prilikom formiranja aktualne Vlade KS?

– Da li se resorni ministar bavi svojim poslom tj. da li želite prihvatiti činjenicu da ste od Sarajevogasa napravili firmu koja generiše gubitke i kompaniju koja mora započeti proces povećanja cijena svojih usluga?

– Da li želite prihvatiti činjenicu da će isporuka gasa u Kantonu Sarajevo doživjeti dramatičan pad i da ste uspjeli što niko nije, a to je da je potrošnja gasa u Kantonu Sarajeva smanjena sa 151 miliona Sm3 na 127 miliona Sm3?

– Da li sada gubitke u poslovanju (bez kreativnog knjigovodstva) želite da sanirate povećanjem cijena komunalne usluge i MRU?

– Želite povećati cijenu MRU, a na istim tim MRU imate 18.000 kupaca gasa koji ne koriste prirodni gas?

– Znate li vi uopće u kojem smjeru idete, jer pored ovog započetog procesa u Sarajevogasu resorni ministar najavljuje i povećanje cijene vode. Umjesto da smanjite cijenu gasa iz razloga zagađenog zraka, vi idete u proces povećanja cijena.

– Sad kad vas je krenulo očekujemo i povećanje cijena odvoza otpada, jer kao na primjeru Sarajevogasa druga rješenja očito nemate.

Istovremeno, a kako bi javnost bila obavještena pravovremeno o uspjesima Vlade KS, želimo ukazati na činjenicu da sa nikada većim iznosom budžeta od 1,4 milijarde KM biće dodijeljen nikad manji iznos za subvencioniranje mladih prilikom kupovine stanova i to u visini od 4.800 KM. Spinovanja o kriterijima koji su doveli do većeg broja prijava su samo izgovor bez bilo kakvog pokrića, jer javni poziv je obuhvatio nikad veći period u prijavama od 15 mjeseci. Ujedno, potvrđeno je ovom odlukom da je budžet u procesu bankrota i da je Vladi i Premijeru još samo ostalo da dijele higijenske uloške i to da predstavljaju kao uspjeh, a građanima Kantona Sarajeva ostaje da plaćaju ove uspjehe”, navodi se u objavi koju potpisuje predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu KS Almir Bečarević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button