Vijesti

ŠTA JE SPORNO S NADZORNIM ODBOROM: Advokat Sebije Izetbegović kaže da presuda pokazuje nezakonitost odluka Vlade FBiH o smjeni direktorice

Oruč je kazao da je ova odluka potvrdila već ranije iznesene tvrdnje da je Vlada FBiH nezakonito donosila odluke koje se odnose na smjenu i imenovanje Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a.

 

Odluku Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je utvrđeno da je Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovan nezakonito, prokomentarisao je Esad Oruč, advokat Sebije Izetbegović, koja je razriješena sa pozicije generalne direktorice ove ustanove. Oruč je kazao da je ova odluka potvrdila već ranije iznesene tvrdnje da je Vlada FBiH nezakonito donosila odluke koje se odnose na smjenu i imenovanje Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a.

“To znači i da odluke Upravnog odbora o smjeni prof. Izetbegović sa pozicije generalne direktorice ne mogu proizvoditi pravno dejstvo, jer ih je donijelo nezakonito formirano tijelo”, kaže Oruč za Klix.ba.

Dodaje da je nejasno zbog čega je Vlada FBiH odlučila u potpunosti zanemariti zakonske procedure i sada sve vratiti na početak.

Smatra da bi nadležni trebali snositi odgovornost usljed ovakvog postupanja.

“U svakom slučaju, zbog identičnih propusta i argumenata koje je Kantonalni sud usvojio, podnesena je i tužba kojom se traži poništenje odluke o smjeni generalne direktorice”, zaključio je Oruč.

S obzirom na to da Kantonalni sud u Sarajevu traži vraćanje u stanje prije donošenja Rješenja o razrješenju bivšeg saziva NO KCUS-a 4. oktobra ove godine ostaje nejasno da li će konkursna procedura za izbor novog direktora biti ponovljena ili će odbori biti rasformirani.

O ovoj odluci se do sada nisu očitovali iz NO i UO KCUS-a, kao ni iz Vlade FBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button