Zanimljivosti

KIVI: JE LI KORA SIGURNA ZA JELO?

Jedinstvena kora kivija možda neće biti po svačijem ukusu, ali njegove grube dlačice, koje se nazivaju trihomi, mogu biti vrlo korisne za biljku i za zdravlje
Kora kivija nutritivno bogatija od pulpe
Nemojte suditi o kiviju po njegovu nevjerojatno dlakavom pokrivaču. Dlakava kora kivija djeluje kao obrambeni mehanizam koji sprječava insekte da slete na neravnu površinu ploda. Također pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti voća od sunčeve svjetlosti.

No iako je jasno da ove dlačice imaju evolucijsku prednost za zdravlje biljke, pitanje je dobivamo li mi doista išta od uklanjanja kore? Ukratko, odgovor je – pojedite i koru.

Kora kivija nedvojbeno je bogatija nutrijentima od samog voća. Konzumiranje kore zajedno s pulpom povećava sadržaj vlakana za 50 posto, folata za 32 posto, a vitamina E za 34 posto. Ujedno, u kori ima više antioksidansa, odnosno vitamina C i E, nego u mesu.

Međutim, konzumiranje kore voća ili povrća nosi rizik od kontaminacije pesticidima. U tom smislu, svakako temeljito operite voće i povrće kako biste još više smanjili rizik od pesticida, i, kad god je moguće, odlučite se za organske proizvode.
Potencijalni rizik konzumacije kore kivija
Unatoč jasnim prednostima jedenja kore kivija, postoji nešto što možda ipak neće nadmašiti tu prednost. Zbog kristala kalcijeva oksalata u dlačicama na kori, koji uzrokuju mikroskopske ogrebotine u ustima, kora kivija može djelovati kao iritans kada voćna kiselina dođe u dodir s tim ogrebotinama.

Prisutnost veće količine oksalata u kori voća također može predstavljati rizik za osobe s poviješću bubrežnih kamenaca jer se oksalati vežu s kalcijem u tijelu i potencijalno mogu pogoršati stanje.

Alergije na kivi također su prilično česte i od 13 različitih alergena identificiranih u kiviju, pet ih se definira kao glavne. Oralne alergije mogu se pojaviti kod osoba s alergijom na pelud breze ili lateks jer su proteini u kiviju sličnog oblika. To može uzrokovati blagu do jaku iritaciju u ustima i, u nekim slučajevima, anafilaksiju.

Međutim, ako niste imali povijest bubrežnih kamenaca ili alergije na kivi, i ako možete izdržati taj osjećaj u ustima, onda probajte ne guliti kivi.

Izvor: www.iflscience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button