Vijesti

Konaković oštro o Dodiku: Kukavičluk dominira njegovim političkim bićem

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na svom se Facebook profilu osvrnuo na ponašanje i postupke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Konaković se osvrnuo i na razloge zbog kojih su se odlučili na koaliciju sa strankom SNSD čiji je Dodik predsjednik.

“Razlog za ulazak u vlast sa Dodikom je čista politička pragma i politička realnost. Nikakve simpatije i nikakav “drugačiji Dodik” (nikad to nismo rekli, samo je predsjednik najveće opozicione stranke javno rekao da očekujemo drugačijeg).
Ja nisam očekivao drugačijeg, očekivao sam istina hrabrijeg. Ne razumijem one koji i dalje tvrde da je trebalo praviti vlast sa opozicijom koja nema kapacitet da zajedno usvajamo zakone i budžete jer u Domu naroda nema potrebne dvije ruke.
Bez SNSD-a nijedan zakon, budžet i još neke važne odluke ne mogu biti usvojene.” naveo je Konaković.

Zatim se osvrnuo na pozitivne stvari koje su se na početku saradnje dogodile.

“Izgledalo je na početku da Dodik ima potrebnu hrabrost da idemo u važne procese. Brzo smo potvrdili Vijeće ministara, usvojili najveći budžet u istoriji BiH, riješili mnogo manjih problema koji su čekali dugo, bio je korektan kad smo vraćali pozicije kojim je trgovala prethodna vlast, četvrtog ministra u VM, balans u agencijama. Koncept je bio da se rješavaju problemi oko kojih se možemo složiti, a tako će vremenom doći na red i teže teme. Na ruku nam ide i novi odnos EU prema proširenju, planovi da se mnogo ozbiljnije podrže zemlje Zapadnog Balkana. Sve zajedno dobilo je dodatni smisao i zaista nam je veoma blizu proces koji bi trebao popraviti uslove života svim građanima BiH. Veće plate, bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo i socijalna zaštita i još mnogo dobrog na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.
Zna Dodik, a zna i većina političara u BiH da EU priprema veliki paket podrške, govori se o milijardama Eura grantovskih, fondovskih i kreditnih sredstava za projekte i procese.Ovaj prostor u EU vide idealnim za selidbu velikih EU kompanija sa istoka, a to je velika šansa za kreiranje novih radnih mjesta. Pripremaju se i odluke koje će omogućiti lakši pristup zajedničkom tržištu EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button