Vijesti

DANAS JE NJIHOV DAN, ALI NEMAJU ŠTA SLAVITI: Više od polovine penzionera u FBiH živi na granici socijalnog minimuma

Položaj penzionera je težak, jer je prosječna penzija u FBiH za august ove godine bila 584 KM

Savez udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji Bosne i Hercegovine (SUP/UFBiH), povodom 25. oktobra – Dana penzionera/umirovljenika FBiH, održao je svečanu sjednicu u Javnoj ustanovi Penzionerski dom sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona u Zenici. Na sjednici je istaknuto kako je položaj ove populacije jako težak, te da je neophodno da vlasti učine sve kako bi im se pomoglo.

Predsjednik Upravnog odbora SUP/UFBiH Redžo Mehić napomenuo je kako se današnji dan obilježava kao Dan penzionera FBiH zbog činjenice da su 25. oktobra 1997. godine tadašnji penzioneri organizirali “dostojanstvene i mirne proteste” da se suprotstave donošenju zakona kojim bi penzije bile umanjene za 39 posto.

Tada, kako je dodao, nisu uspjeli spriječiti smanjenje, ali su protestima iz 2017. godine uspjeli ishoditi novo zakonsko rješenje koje je na snagu stupilo 2018. godine te kojim je donekle ispravljena nepravda.

“Taj je zakon bio na snazi 20 godina i toliko je devastirao penzioni sistem da smo došli u situaciju da Federalni zavod padne u gubitke, da ne znamo kada se penzije isplaćuju i kolike su. Ponovo smo izašli na proteste 2017. godine – 20 godina kasnije, uz saglasnost vlade, da bi prisilili Parlament FBiH. Tada smo izborili zakon koji je usvojen 2018. godine, koji je sada na snazi i koji je mnogo pravedniji. Donio je dosta dobrih odluka, ali još neke stvari fale”, smatra Mehić.

Penzioneri su, naglasio je, zabrinuti zbog činjenice da raste broj penzionera te što je jako nepovoljan omjer broja penzionera i zaposlenih, koji uplaćuju doprinose za njihove penzije.

“Nije baš 1:1, ali prijeti opasnost. Sada, na jednog penzionera radi 1,27 radnika. Podsjetimo, 1991. godine u BiH bila su tri radnika na jednog penzionera. Danas se to pogoršava te prijeti opasnost da bude još nepovoljniji odnos”, kazao je Mehić, istakavši da je upravo zbog toga i njihov prvi zahtjev prema Vladi FBiH da otvara nova radna mjesta.  

Vlasti da pomognu u poboljšanju položaja

Položaj penzionera je težak, jer je prosječna penzija u FBiH za august ove godine bila 584 KM.

“Od 60 do 65 posto penzionera živi na granici socijalnog minimuma. Pored penzije, ništa manje nije važna za naše penzionere zdravstvena zaštita, zdravstveni sistem i socijalna zaštita, jer mi smo u stanju socijalne potrebe. Federacija, kantoni i općine nemaju socijalnu kartu, a to je lična karta šta koji građanin ima i na osnovu čega da dijele neku pomoć”, pojasnio je Mehić.

Također, zahtjev prema Vladi FBiH je, navodi on, bio da se pomogne stanovništvu, a time i penzionerima, da “prebrode rast cijena”, odnosno da “obuzdaju rast cijena”.

Mehić je potvrdio kako su u petak, 27. oktobra u 10 sati “dobili termin za sastanaka kod resornog federalnog ministra” te će tražiti da se prepiše model pomoći stanovništvu iz drugih zemalja regije.

“Ovo je vanredna situacija. Mi smo ove godine, prema zakonu, dobili redovno usklađivanje penzija od 16,25 posto, dobili vanredno usklađivanje 3,9 posto – ukupno 20,15 posto. To bi se reklo izuzetno velika cifra, ali u odnosu na ovakav rast cijena, to se istopilo kao ‘kap vode u moru’. Vlada je učinila šta je predvidio zakon, ali naš zakon nije ugradio ovo šta je u vanrednim situacijama”, istakao je Mehić.  

Prije današnje svečane sjednice, SUP/UFBiH je održao i radnu sjednicu koja je nastavak sjednice iz juna ove godine na kojoj je Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona ostao bez svojih predstavnika u Upravnom odboru SUP/UFBiH.

Predsjednik SUPZDK Mustafa Trakić navodi kako su tada praktično bili izbačeni iz Federalnog saveza, ali je ta nepravda danas ispravljena te su dobili dva člana u UO SUP/UFBiH i jednog člana u Nadzornom odboru. ZDK će u UO predstavljati Mustafa Trakić iz Zenice te Petar Galić iz Žepča, dok će umjesto Emina Sijerčića iz Zenice, novi predstavnik tog saveza u NOSUP/UFBiH biti Hajrudin Alić iz Tešnja.

Vlada FBiH iskazala podršku

Uime Vlade FBiH i ministra rada i socijalne politike Adnana Delića, skup je pozdravio pomoćnik ministra Kenan Spahić iz Zenice, koji je naglasio kako Vlada FBiH daje podršku Savezu. Savez je, istakao je, ključni partner u ovom segmentu te se nada uspješnoj saradnji i u narednom periodu.

Rebalansom budžeta Vlade FBiH, dodao je, penzioneri neće biti uskraćeni za svoja prava.

“Kada je generalno u pitanju funkcionisanje Penzijskog fonda, naplata doprinosa za penzijsko-mirovinsko osiguranje ide zaista jako dobro. Sve što se ubere po osnovu doprinosa za PIO/MIO, dostatno je za isplatu svih penzija i penzioneri po tom pitanju mogu biti apsolutno spokojini. Što se tiče rebalansa budžeta FBiH, jedini segment koji se, uslovno rečeno, dira, jeste povećanje stavke koja se odnosi za banjsko liječenje za ovu populaciju”, rekao je Spahić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button