SvijetVijesti

DODIK NE PROPUŠTA PRILIKU DA …

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je danas da je lider SDA Bakir Izetbegović “ponovo na drzak i bezobrazan način” pokušao da falsifikuje historiju i negira nacionalni identitet Srba i Hrvata tvrdeći da se u srednjem vijeku na području BiH “niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera”.

“Ovakvim stavovima, navodi Dodik, jasno se pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija koja je opredijeljena protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda”, napisao je Dodik, koji je očito smetnuo s uma činjenicu da su islamske zamlje kolektivno zastupljene preko Turske u Vijeću za implementaciju mira i da shodno tome imaju obavezu angažirati se u BiH, jednako kao i bilo koja druga članica PIK-a.

Što se tiče nacionalnog izjašnjavanja sadašnjih naroda u prošlosti, Dodik bi trebao znati da se fenomen nacionalnog identificiranja ne seže dalje od kraja 19. vijeka i da su prije toga u BiH svi bili Bošnjaci različitih vjeroispovijesti čemu svjedoče brojni historijski dokumenti i spomenici kulture.

Na prvom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini koji su 1879. godine provele austro-ugarske vlasti, u BiH je bilo 1.158.440 stanovnika, pri čemu se ne spominju ni Srbi ni Hrvati nego grčki pravoslavci, rimokatolici, muslimani, židovi i ostali.

U popisnim dokumentima, Srbi i Hrvati spominju se tek 1921. godine za vrijeme vlasti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button