SvijetVijesti

(VIDEO) Sve se plaća: Ispostavljen račun za Dodikove prijetnje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića. Dodik i Lukić se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Prema Krivičnom zakonu BiH, službena osoba koja ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Iz Ambasade SAD-a u BiH poručili su da su optužnice važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije.

”Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona”, napisali su na društvenim mrežama.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio je da bi podizanje optužnica provosuđa BiH protiv Dodika i Lukića bilo politički progon. Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS-u, rekao je za RTRS da je “visoki predstavnik, koji ne postoji, donio neke izmjene zakona, a onda je i neko tužilaštvo donijelo neku optužnicu”.

A reagovali su i iz Dodikovog kabineta.

”Podizanje optužnice direktan je pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Michaela J. Murphyja, kao i Velike Britanije i EU, da ponište institucije RS-a izabrane voljom naroda na demokratskim izborima”, rečeno je za Srnu.

A da ponašanje i secesionistička politika lidera SNSD-a imaju posljedice, pokazuju i posljednji potezi Savezne Republike Njemačke. Nakon što je Njemačka u aprilu 2022. privremeno obustavila finansiranje četiri projekta u RS-u, nedavno je donesena odluka o njihovom konačnom obustavljanju.

DODIKOVO PRAVDANJE
”Njemačka savezna vlada odlučila je da u bh. entitetu RS dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju. Pozadina toga je nastavak secesionističke politike RS-a i njenog predsjednika Dodika”, navedeno je u saopćenju Ambasade Njemačke u BiH.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Dodik je odmah reagovao i, kao i uvijek, pokušao okriviti sve druge, osim sebe.

– Oni već treći put otkazuju iste projekte. Oni spašavaju svoje firme. Mi nismo izgubili šansu, rekao je Dodik za RTRS.

Poručio je da su odbili Kineze da bi prihvatili Nijemce. Sada mu je žao. Iz Bundestaga poruke da su takva objašnjenja smiješna.

– Mislim da je to smiješno. I šta sad da kažem na tu jadnu politiku sa njegove strane, šta da odgovorim? Dodik se mora pravdati pred svojim narodom, ističe Josip Juratović, izvjestitelj SPD-a u Odboru za evropsku politiku Bundestaga.

Naglašava da Njemačka nije u krizi, te da ekonomija te zemlje i dalje funkcioniše i raste. Obustava projekata je posljedica Dodikove politike.

– Nakon odluke NSRS-a još iz decembra 2021. o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija, s ciljem slabljenja države, Njemačka je već tada nagovijestila i odlučila privremeno zaustaviti četiri infrastrukturna projekta. Međutim, provokacije gospodina Dodika i narušavanje integriteta, mira i stabilnosti BiH su nastavljeni, objašnjava Juratović.

Stoga je, dodaje, odlučeno da se projekti ukinu u potpunosti. A obustava drugih projekata za sada nije u planu.

– Za sada ništa nije u planu. Projekti izgradnje civilnog društva, jačanje civilnog društva, demokracije, demokratskih struktura i institucija će se i dalje podržavati, jer na kraju krajeva, mi želimo funkcionalno društvo i državu BiH. Nije nam stalo do kažnjavanja, a sada smo bili prisiljeni napraviti taj potez, jer jednostavno, Dodiku je očigledno svejedno šta će biti od njegovog naroda, smatra Juratović.

NEGATIVNE POSLJEDICE
Na projektu zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci radi i Švicarska. Juratović ističe da i ova zemlja želi stabilnu BiH. Vjeruje da će se i ona solidarisati sa Njemačkom. Poručuje i da je EU bitno da se BiH demokratizuje i krene putem EU. Kako sada funkcionira, to je gotovo nemoguće.

Dr. Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, kaže da je ideja da je Njemačka zakočila ove projekte jer je u krizi smiješna. Bilo je to, sasvim jasno, zbog Dodikove politike, djelovanja i izjava.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević reagovao je na sankcije, ističući da se radi o kolektivnim sankcijama RS-u, odnosno stanovnicima RS-a, a ne pojedinim političarima. Delegat u Vijeću naroda RS-a i član Predsjedništva PDP-a Ljubiša Krunić smatra da se politike Dodika i SNSD-a svakodnevno negativno odražavaju po RS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button