SvijetVijesti

POSLJEDNJI TRZAJI MILORADA DODIKA, HVATA SE ZA SLAMKU!: KAP JE PRELILA ČAŠU

Želio je ismijati pravosuđe. Onda je stigla optužnica. Zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Onda je alarmirao sve što je mogao. Optužnica protiv njega sada je optužnica protiv cijelog srpskog Naroda. O tome, između ostalog, govorili su Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada, u emisiji ‘7 PLUS’ Hayat TV.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida reagovalo je zbog pritisaka Milorada Dodija na državno pravosuđe. Između ostalog, upoređen je s Biljanom Plavšić. Plavšić je na kraju osuđena za razne zločine.

Svima nama je poznato da je Biljana Plavšić, prije nego što će biti privedena, obećala saranju sa Međunarodnim krivičnim sudom, da će iznositi sve činjenice koje zna. Ništa od toga nije uradila. Očekivala je daleko manju kaznu. Nakon što je odležala kaznu, po dolasku u Banja Luku sve te činjenice je negirala i na neki način pokazala koliko je spremna da laže. Tu matricu je preuzeo i Milorad Dodik. Imamo puno njegovih izjava, negiranja. Ni on sam ne zna šta je potvrdio, a šta negirao. Podnio je prijavu protiv sebe, a kada su podigli optužnicu onda je cijeli svijet udario na srpski narod. Došlo je vrijeme ugroženosti Dodika i njegove politke koja nas je dovela u poziciju da smo zadnja rupa u Evropi. Niko nas ozbiljno ne shvata. Imamo neozbiljne ljude koji daju velika obećanja, a samo su hoštapleri koji zauzimaju prostor – rekao je Tahirović.

Ramić je govorio o tome koliko daleko Milorad Dodik može ići. Smatra da je Dodikov politički kraj veoma blizu.

Odgovorni politički subjekti SAD-a i Kanade su shvatili da je tolerisanje antibosanske politike Dodika veoma opasno, ne samo za BiH već i za čitav svijet. Za očekivati je da će politički subjekti Kanade i SAD-a intervenisati još konkretnije. Dodika treba procesuirati po dva osnova. Jedan je za negiranje genocida u Srebrenici. Negiranje genocida je negiranje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova. Drugi osnov jeste procesuiranje za kontinuirano negiranje države BiH, ugrožavanje teritorijalog integriteta, suvereniteta, nezavisnoti. To su osnovi na osnovu kojih Dodik mora biti procesuiran. Smatramo da će veoma brzo doći do konkretnih mjera prema Dodiku – ističe Ramić

O tome da li očekuje da će Dodik biti procesuiran po osnovu optužnice Tužilaštva zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, Tahirović se nada da hoće.

Nadam se da će sud BiH biti profesionalan i da će potvrditi optužnicu koju je Tužilaštvo podnijelo. Znamo svi kako se završavaju ove velike glave. Znamo da ima puno toga za šta su odgovorni. Na kraju odgovaraju za manja djela koja im se stavljaju na teret. Nama je cilj da se zaustavi jedna hajka na žrtve u BiH i na državu BiH koja je objedinjena. Sve je to trajalo dugo do onog momenta kad je Dodik počeo da vrijeđa međunarodne predstavnike. Kap je prelila čašu. Dodik će biti procesuitran – govori Tahirović.

Dodik je najavio i kako će izvršiti maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i RS-a nakon optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH. Ramić smatra da se radi o zadnjim pokušajima Dodika da spriječi procesuiranje.

To homogeniziranje će biti jedna konstanta dok probosanski politički faktor ne bude dovoljno svjestan da on pređe u akciju i da se svim političkim i pravnim sredstvima nastavi odbrana države BiH. Država BiH je ugrožena. Ne nalazimo se u istoj situaciji kao 1992. godine. Nije moguće ugroziti državu BiH kada je u pitanju teritorijalni kontinuitet. Što se tiče izdvajanje entiteta RS, to nije moguće niti će to dozvoliti međunarodna zajednica. Dodik pokušava koristiti zadnja sredstva da bi spasio sebe, da kazna koja ga čeka bude što manja. Dodika treba procesuirati za mnogo ozbiljnije stvari jer ako to Tužilaštvo ne uradi onda ćemo imati situaciju da onaj ko dođe poslije Dodika će nastaviti istu matricu negiranja genocida u Srebrenici i negiranja države BiH. Tome se mora stati u kraj. Ubijeđeni smo da će Tužilaštvo i sudstvo biti profeisonalno i da će konačno reći svoju riječ i kazniti onoga ko zaslužuje kaznu – naglasio je Ramić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button