SvijetVijesti

Optužnica protiv Dodika: Vjetar u leđa, nagovještaj kraja ili ulje na vatru?

Politička kriza u Bosni i Hercegovini nakon kratkog zatišja ponovo se usložnjava. Nakon burnog početka ljeta, usvajanja zakona kojim se OHR i Ustavni sud “izbacuju” iz Republike Srpske, te reakcije Kristijana Šmita koji je te aktivnosti suspendovao i nametnuo izmjene Krivičnog zakonika Bosne i Hercegovine, vruć krompir prebačen je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. A odatle juče vijest koja nas uvodi iz politički turbulentnog ljeta u politički još turbulentniju jesen. Protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića podignuta je optužnica.

Sada je na potezu Sud Bosne i Hercegovine u kojem optužnica čeka potvrđivanje. To bi, procjenjuje se, trebalo da uslijedi u ponedjeljak do kraja radnog vremena.

Malo je detalja poznato o optužnici, a na brojna otvorena pitanja i spekulacije Tužilaštvo je tek kratko odgovorilo:

“Povodom vašeg upita, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH, podiglo optužnicu protiv Dodik Milorada (1959.) i Lukić Miloša (1987.), koji se terete za kazneno djelo-Neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz članka 203.a stavak 1. KZ BiH”.

Taj Član 203.a nametnut je od strane Kristijana Šmita 1. jula u danu u kojem su supendovane sve aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim prestaje obaveza objavljivanja odluka OHR u Službenom glasniku i Zakona o nepoštovanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Član 203.a odnosi se na nepoštovanje odluka visokog predstavnika i glasi:

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

U kontekstu politike koju vodi Milorad Dodik i sve češćih navoda iz pojedinih diplomatskih krugova o riješenosti dijela međunarodne zajednice za njegovu smjenu, ne prestane li sa kako se kaže, anti-državnim djelovanjem, važanije su pravne posljedice koje proizilaze iz eventualne presude po članu 203.a, a posebno “prestanak službene dužnosti i prestanak zaposlenja”, koji je naveden kao pravna posljedica.

Do presude, ukoliko je uopšte i bude, uslijediće cijeli niz aktivnosti, a prvenstveno Dodikov odgovor. Kako bi odgovor mogao izgledati trebalo bi biti poznato već danas, nakon njegovog obraćanja koje je najavljeno za 11 časova.

Mogući potezi ipak nisu manje poznati. Iz pojedinih krugova SNSD još juče se mogla čuti najava “snažnog političkog odgovora”. Poslanik SNSD Srđan Mazalica za ATV, medijsku kuću koja je pod sankcijama SAD, najavio poželjan odgovor.

“Ako se Sud i Tužilaštvo dovedu u situaciju da primjenjuje zakone koji nepostoje u ustavno-pravnom sistemu BiH, kao što ni oni nisu u Ustavu BiH, onda nama ostaje samo mogućnost da donesemo zakon o neprimjenjivanju odluka i nepriznavanju Suda i Tužilaštva u Republici Srpskoj prema čemu nećemo pristati na jedno nakaradno djelovanje svih u toj vertikali – Tužilaštvo, Sud, Šmit, Ambasada SAD-a”, rekao je Mazalica.

“Optužnica protiv Dodika primjer je antiustavnog djelovanja Tužilaštva, želje za negacijom srpskog naroda, ali i obima međunarodnog intervencionizma u Bosni i Hercegovini”, tako bi zvučala reakcija svih koji su juče stali na Dodikovu stranu, ukoliko bi se morala sažeti u jednu rečenicu. Sve se ocjenjuje kao politički montiran proces, a za sve je iz iz Kabineta Milorada Dodika optužena ambasada SAD, a ambasador Michael Murphy optužen je da je kreator optužnice koju su, prema ocjeni Kabineta podržale i ambasada Velike Britanije i delegacija Evropske unije.

Očekuje se da će Dodik u obraćanju u 11 časova sasuti novi salvu uvreda na Tužilaštvo, ali i tri diplomatske adrese. Moguće korake najavio je još 27. juna u Narodnoj skupštini u svom govor o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Ja ću biti taj koji će predložiti ponovo skupštini donošenje tih zakona, da se zabrani djelovanje SIPA-e ako preduzme bilo kakve mjere, da se zabrani djelovanje Tužilaštva na prostoru Republike Srpske da se ne primjenjuju odluke Suda Bosne i Hercegovine dok se ne pribavi njihov ustavni osnov”, najavio je on tada, ističući da će to uslijediti ukoliko te institucije ne dozvole “politički dogovor”.

O najnovijem razvoju situacije opozicija Milorada Dodika uglavnom ćuti.

Svoje viđenje iznio je tek Nebojša Vukanović. Po njemu, riječ je o igri koja ide u korist isključivo Dodiku, od kojeg, tvrdi on, Tužilaštvo i međunarodni predstavnici pokušavaju napraviti žrtvu.

“Od Miroslava Lajčaka, preko Valentina Incka, pa sada do Šmita, toliko rade na jačanju rejtinga posrnulog mandžurijskog kandidata Milorada Dodika, da je to prešlo sve granice. Naravno da od tog procesa neće biti ništa”, rekao je Vukanović, navodeći da će se u postupku trgovati sa odugovlačenjem procesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button