SvijetVijesti

“Laku noć, Republiko Srpska”: Svi prelaze kod Dodika zato što je on vlast

Mićo Mićić, Obren Petrović, Boris Jerinić, Nenad Stevandić, Darko Banjac, Slavko Dunjić, Zlatko Maksimović, Đorđo Krčmar, Davor Šešić – listi esdeesovaca koji su direktno ili indirektno koalirali sa Dodikom ili se sakrili pod njegovo političko krilo prije nekoliko dana priključio se i Ognjen Tadić, koji je imenovan za savjetnika predsjednika Republike Srpske.

NESTRPLJIVOST
Politički analitičar Velizar Antić kaže da “svi prelaze kod Dodika zato što je on vlast”. Samim tim, dodaje on, Dodik ima mogućnost i resurse da zadovolji njihove interese. A ti interesi mogu da budu različiti. Neko prelazi, jer će dobiti zaposlenje u javnom preduzeću, ministarstvu ili lokalnoj samoupravi. Postoje i oni koji će dobiti određeni tender ili projekat, koji ne bi mogli da dobiju da nisu “u sistemu vlasti”.

– Mnogi bivši opozicionari prelaze, jer su nestrpljivi da sjede u opoziciji i rade na terenu sa narodom kako bi sutra oni došli na vlast, što je nesumnjivo mnogo teži put, pa biraju prečicu da direktno dođu u vlast i pokušaju da sprovode svoju politiku. Jednostavno, različiti mogu da budu motivi, ali je svima zajedničko da u ovakvom sistemu, svoje interese mogu mnogo bolje i brže da zadovolje ukoliko su na vlasti, nego što su to mogli dok su bili u opoziciji, rekao je Antić.

Bivši predsjednik SDS-a i aktuelni šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica kaže nam da je najveće prokletstvo po jednog političara kada ga stignu njegove riječi. A upravo se to, dodaje on, desilo Ognjenu Tadiću koji je prije devet godina izbornu pobjedu Milorada Dodika komentarisao riječima: “Laku noć, Republiko Srpska”.

– To je politički salto mortale. Takvi prelasci govore sve o karakternim osobinama pojedinaca, koji praktično ne mogu da shvate koliko vrijede njihovi stavovi. Nažalost, takvih ima mnogo na političkoj sceni u Srpskoj. Dodik sa svojim režimlijama i vlada zahvaljujući takvima. Dodik nije toliko jak koliko su ovi drugi slabi, kazao je Govedarica.

U SNSD je nedavno prešao i aktuelni predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Ljubo Ninković, koji je takođe bio član SDS-a, baš kao i nekadašnji najglasniji opozicionar Dragan Čavić. Kompletno krilo SDS-a je u proteklih deset godina završilo u SNSD-u i postavlja se pitanje da li u opozicionim strankama postoji neko ko ne bi preletio u suprotno jato?

MASLO VLASTI
Antić smatra kako je veoma pogrešno forsirati tezu da su svi potkupljivi i da su svi potencijalni preletači. Čini mu se, kako kaže, da tu tezu smišljeno forsira vlast i time dodatno demotiviše narod da se bavi politikom i da uopšte izlazi na izbore. A to im u svakom slučaju odgovara, jer će njihova armija vjernih glasača sasvim sigurno izaći na izbore.

– Upravo zbog toga ne slažem se sa tezom da postoji veliki broj ljudi iz opozicije koji je spreman da pređe u redove vlasti. Međutim, ukoliko bih morao da izdvojim nekoliko imena za koja bih mogao da kažem da sasvim sigurno neće preći u vlast, to bi bili Nebojša Vukanović, Jelena Trivić i Vukota Govedarica, istakao je Antić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button