SvijetVijesti

KONAKOVIĆ, PONOVO DOŽIVIO NOKAUT: PO UZORU NA VUČIĆA I DODIKA, ‘REŽI’ VELIKI, PREHRABRI ‘BORAC’

Oni koji nisu pratili, vjerovatno bi pomislili da je riječ o diplomatskom poduhvatu ili dobrobiti za Bosnu i Hercegovinu, ali ne… Jučer se Konaković „vratio među žive“ nakon napada na Dženetu Sarić-Kozić, novinarku Hayat TV.

Da je škola i ono što završite veoma bitno, dokaz je tome i lider NIP-a. Da je Konaković umjesto DIF-a, završio fakultet koji mu je blizak funkciji koju treutno obnaša, vjerovatno ne bi pompezno, burno i na krajnji sasvim bezobrazan način reagovao na korektno pitanje naše kolegice na press konferenciji Trojke. I dok su ostala dva lidera, Nikšić i Forto, bili sasvim korektni i iznijeli svoje mišljenje i dali odgovor, Konaković je jedva dočekao priliku i u vidu „mišićavog starijeg brata“, mlatarajući rukama, prijeteći prstom, urlajući, javno prozivajući, ponovo za metu na čelo stavio novinarima kako se drugi put neko ne bi usudio da mu postavi pitanja koja mu ne odgovaraju, a čiji bi pravi odgovori, otkrili njegov nerad.

Nažalost, ovo mu nije ni prvi, sudeći po njegovom histeričnom ponašanju, ni posljednji put da napada novinare. Slično su prolazile i ostale kolege sa pojedinih portala i televizija. Dovoljno (ne)pripremljeni Konaković očigledno svoju frustraciju zbog činjenica i jasno postavljenog pitanja fakturiše medijima, u ovom slučaju novinarki Dženeti Sarić-Kozić.

„Veliki i prehrabri borac“ Konaković je tako stao rame uz rame sa svojim koalicionim partnerom Miloradom Dodikom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije su česte mete upravo novinari koji postavljaju „neugodna pitanja“. Tako predsjedniku Srbije nije strano da novinare naziva izdajnicima, Soroševim plaćenicima, etiketira ih stavljajući im mete na čelo. Njegov koalicioni partner Milorad Dodik to radi malo „srčanije“ godinama unazad. Ako se prisjetimo scene unazad 15-tak godina, Dodik je poželio jednoj novinarki da joj srce otkaže.

Konaković je također na dobrom putu da kroz određeni period, baveći se ozbiljnom politikom počne da se skoro, pa i fizički obračunava sa medijima. Ako uzmemo u obzir da nas čeka turbulentan period, period u kojem će se donositi odluke o Izbornom zakonu, Ustavu što je dosta kompleksnije i što sa sobom nosi dosta ozbiljnijih pitanja, neće nas iznenaditi još žustriji odnos ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prema novinarima. Kao što smo ranije naveli, ovo nije prvi put da Konaković nešto izgovori, napiše, pa onda bljuje vatru na sve i svakoga.

Također, ministar bi trebao znati da uz funkciju koju obnaša ide i velika odgovornost, ali isto tako bi trebao znati da mediji nisu vreća za udaranje na kojoj će svaki „bokser“ liječiti svoje frustracije nakon prethodno lošeg boks-meča u kojem je doživio nokaut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button