SvijetVijesti

HELEZ, NIKŠIĆ I LAKIĆ POSJETILI BUGOJNO: Nekadašnji gigant…

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez zajedno sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, posjetio je danas proizvodne pogone fabrike namjenske industrije “Binas” u Bugojnu, koja je u proizvodnoj i razvojnoj ekspanziji.

Vršioc dužnosti direktora ove firme Abaz Mandžuka upoznao ih je s proizvodnim kapacitetima, produktima i izvoznim aranžmanima.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja, ovu kompaniju, koja je bila i pred gašenjem, novi menadžment je podigao ovaj nekadašnji gigant i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

Helez, Nikšić i Lakić su iskazali punu podršku daljnjem razvoju i unapređenju proizvodnje u ovoj kompaniji, te obećali podršku nastojanjima menadžmenta i radnika da unaprijede i pojačaju proizvodnju u ovom preduzeću, te da iskoriste povoljne uslove tržišta ovih proizvoda, čija potražnja je u sve većem usponu.

“Helez je kazao da je izuzetno ponosan na uspjeh koji je postignut u zadnje dvije godine, kada je ova kompanija spašena od propadanja, gdje su radnici zadržali svoje poslove, isplaćene sve zaostale plate, uvezan radni staž i potpisani novi milionski ugovori za ovu i za narednu 2024. godinu”, navedeno je u saopćenju.

Dodao je da je segment namjenske industrije važan za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, a posebno za Federaciju BiH i da je naša zemlja lider u ovom dijelu Evrope kada je ova vrsta proizvodnje u pitanju.

Kako je saopćeno, Nikšić i Lakić su također pozitivno iznenađeni uspjehom ove kompanije, koja je od izuzetne važnosti za razvoj ukupne industrijske proizvodnje u FBiH, ali i za razvoj ovog kraja i ostanak mladih ljudi u našoj zemlji.

Mandžuka je 2021. godine imenovan za vršioca dužnosti direktora “Binasa”.

“Svi su obećali podršku programu koji je prezentiran na sastanku sa menadžmentom ove kompanije, te obećali punu podršku ispunjenju poslovnih ciljeva kompanije i zapošlajvanje novog broja potrebnih radnika za neophodni nastavak i proširenje proizvodnje u ovom privrednom subjektu”, saopćeno je.

Nakon sastanka u Binasu, delegacija predvođena ministrom Helezom posjetila je općinu Bugojno gdje su razgovarali sa načelnikom općine Hasanom Ajkunićem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button