SvijetVijesti

BHI uslovila: Prvo reformski zakoni, pa Dodikov ministar

Bosanskohrcegovačka inicijativa Kasumović Fuad neće glasati za izbor novog ministra finansija Bosne i Hercegovine sve dok se prethodno ne usvoje potrebni reformski zakoni, naročito oni koji su bitni za evropski put Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba.

Kako nam je preneseno iz BHI KF, poslanica ove partije u državnom parlamentu Aida Baručuja stava je, a to je i pozicija organa ove stranke, da se tek na kraju treba glasati za izbor Srđana Amidžića za novog ministra finansija.

“Sve drugo bilo bi dalje podilaženje Dodiku.

Ako mu to damo, onda dobija sve mehanizme da nas dalje ucjenjuje, a mi možemo zaboraviti na reforme!

Ko hoće neka tako radi, mi nećemo!

Ovo je prilika da provjerimo principijelnost nekih članova Trojke. Iz Naše stranke su rekli da neće glasati za Amidžića. Baš da vidimo hoće li održati riječ. Ako neće, što nas neće iznenaditi, naš je glas presudan i naša Aida Baručija neće glasati.

Amidžić može postati ministar tek kada se usvoje neophodni reformski zakoni”, rečeno je za Politicki.ba.

Vladajući blok – SNSD sa satelitima, HDZ BiH i ostale stranke, te Trojka zajedno sa BHI KF imaju 22 ruke.

Predstavnički dom Parlamenta BiH broji 41 poslanika.

U naredni utorak planiran je susret u Istočnom Sarajevu Dodika, Čovića i lidera Trojke. Prema objavljenom dnevnom redu, Trojka će dati političkom lideru bosanskih Srba ministra finansija, a on će, “zauzvrat” učestvovati u razgovorima o reformskim zakonima. Prema Dodikovim navodima, ključni rad na tim projektima tiče se Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izbacivanje stranaca iz njega. Takav stav dijeli i Čovićev HDZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button