SvijetVijesti

Banka u Estoniji objavila da neće raditi sa Srbijom zbog…

Banka u Estoniji objavila da neće raditi sa Srbijom. U kratkom obrazloženju navedeno je da je to zbog ruske agresije na Ukrajinu, prenosi Politicki.ba.

“U odnosu na tešku međunarodnu situaciju izazvanu agresijom Rusije, od 1. septembra 2023. godine ne mogu se vršiti niti primati plaćanja banaka Armenije, Srbije, Uzbekistana, Kirgistana i Kazahstana”, saopćila je LHV Banka.

Ova finansijska institucija iz Estonije navodi da “ograničenja važe za sve valute kao i za sve podružnice banaka koje mogu biti registrirane ili poslovati iz navedenih zemalja”.

“Trudimo se da sve uplate izvršene do 31. augusta 2023. stignu do primaoca. Sve uplate izvršene nakon 1. septembra 2023. bit će vraćene uplatitelju”, saopćeno je.

 

LHV – Lõhmus, Haavel & Viisemann – banka, najjača je finansijska institucija Estonije. Osnovana je 1999 godine i lider je bankarskog sistema ove države. Iz Evropske unije upozorili su da bi se i Srbija mogla naći pod sankcijama zbog svoje politike prema Rusiji, ali i ponašanja u odnosu na Kosovo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button