SvijetVijesti

ADVOKAT BILIĆ O OBRAĆANJU TROJKE: ČUDAN IZBOR GOVORNIKA O ‘PUTARSKOM’ KRIMINALU

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je kako su na jednoj trasi troškovi narasli 150 posto bez ičije saglasnosti. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je, pak, kazao kako je “na trasi Vranduk – Ponirak, dužine 5,3 kilometra, ukradeno 100 miliona eura”.

Ovo obraćanje prokomentirao je i sarajevski advokat Senad Bilić.

Danas smo prisustvovali pompezno najavljivanoj konferenciji za štampu čelnika “Trojke” gdje se najviše govorilo o kriminalnim radnjama u javnim preduzećima, sa posebnim osvrtom na JP Autoceste FBiH.
Iako je Premijer FBiH gospodin Nikšić po struci pravnik i iako je još u prošlom mandatu u tom javnom preduzeću zaposlio rođenog brata (a koga ću ako neću njega!), i to na vrlo visokoj poziciji šefa Pravne službe, i iako je to javno preduzeće pod direktnom ingerencijom Vlade FBiH, o “putarskom” kriminalu je govorio gospodin Konaković, profesor tjelesnog odgoja, maloljetni borac Armije RBiH (još uvijek), a u slobodno vrijeme i ministar vanjskih poslova BiH.

Čudan izbor govornika, pogotovo jer je sam gospodin Konaković u više navrata tokom te konferencije naglasio – JA NISAM PRAVNIK – napisao je Bilić na Facebooku.

Dodao je i da biste javno govorili o tako delikatnoj materiji kakva je eventualno postojanje nekog krivičnog djela i nečije krivične odgovornosti sami morate besprijekorno poznavati tu materiju, ‘što se uz najbolju volju za gospodina Konakovića baš i ne može reći’.

Oblici tzv. gospodarskog kriminala o kojima je govorio gospodin Konaković, kako sam kaže – na bazi papira koje je on imao na uvidu, vrlo su sofisticirani i u praksi vrlo teško dokazivi u sudskom postupku. Poznavajući posredno, kroz posao prevashodno, gospodina koji je bio na čelu JP Autoceste FBiH, čisto sumnjam da bi jedan tako sposoban čovjek, koji je godinama sa velikim uspjehom vodio veliku privatnu firmu, bio u najmanju ruku tako naivan i tako glup da misli da niko neće primijetiti da je ukradeno ili trebalo biti ukradeno 98 miliona eura na dionici od 5 kilometara autoputa i da se upustio u takvu operaciju???. Vrlo je vjerovatno da stvari nisu baš tako crno bijele kako su prikazane, a vrijeme će pokazati ko je u pravu, a ko ne .. – napisao je Bilić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button